Türk Pediatri Kurumu çocuk hekimlerinin mezuniyet sonrası eğitimlerinin yanı sıra, çocuk sağlığı uzmanlık öğrencilerinin eğitim kalitesinin artırılması, güncel pediatri bilgilerinin yurt genelinde yaygınlaşması ve çocuk sağlığı ile ilişkili sosyal projelerin desteklenmesi amacıyla değişik çalışmalar yapan bir dernektir.
Bu etkinlikler büyük ölçüde kongre gelirleri ve değişik sponsorluk anlaşmaları ile sağlanmaktadır.
İstanbul dışında 10 şubesi olan Türk Pediatri Kurumu’nun son yıllarda yaptığı etkinlikler aşağıda özetlenmiştir.
Saygılarımızla
Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu adına
Prof. Dr. Haluk Çokuğraş
Türk Pediatri Kurumu Başkanı
ETKİNLİKLER
KONGRELER
45. Türk Pediatri Kongresi 16-21 Haziran 2009 tarihinde Kapadokya’da Adana Şubemiz ile birlikte yapılmıştır.
46. Türk Pediatri Kongresi 18-22 Mayıs 2010 yılında Çeşme’de gerçekleştirilmiştir.
20-21 Ocak 2010 tarihinde derneğimizin 80. Yıl Sempozyumu gerçekleştirilmiştir. Bu sempozyuma Balkan Pediatri Dernekleri’nin başkanları davet edilmiş ve Balkan Pediatri Dernekleri Birliği’nin kurulması için girişimde bulunulmuştur. Ayrıca EPA, IPA başkanları, Türkiye genelindeki tüm Çocuk Sağlığı ve hastalıkları Anabilim Dalı başkanları ve İstanbul’daki Çocuk Klinik Şefleri de davet edilmiştir.
Balkan ülkeleri Pediatri Dernekleri’nin başkanları ile ikisi İstanbul’da olmak üzere üç toplantı yapılmış ve Balkan Ülkeleri Pediatri Dernekleri Birliği kurularak başkanlığına Türk Pediatri Derneği Başkanı seçilmiştir.
EPA/UNEPSA’nın düzenlediği 2011 yılında yapılacak olan Excellence in Pediatrics kongresi İstanbul’a alınmıştır.
Avrupa Pediatri Akademisi’nin 2012’de düzenleyeceği Avrupa Kongresi İstanbul’a alınmıştır.
Johannesburg’da düzenlenen Dünya Pediatri Kongresi’nde Türk Pediatri Kurumu Milli Pediatri Derneği ile birlikte 2016 Dünya Pediatri Kongresi için aday olmuş, ancak oylamada ikinci olarak kongreyi Kanada’ya kaptırmıştır.
Türk Pediatri Kurumu İktisadi İşletmesi kurulmuştur.
AKŞAM TOPLANTILARI:
Geleneksel Prof. Dr. Sezai Bedrettin Tümay’ı anma toplantıları “Çocukluk çağı anemileri” ana teması ile 11 Aralık 2009’da, 24 Aralık 2010’da İstanbul’da yapılmıştır.
Ayrıca 2009-2010 yıllarında İstanbul’da saat 18.00-20.00 arasında daha çok serbest çalışan doktorlara yönelik 3 bilimsel toplantı ve 3 kez Çocuk İleri Yaşam Desteği (ÇİYAD) kursu düzenlenmiştir.
ANADOLU TOPLANTILARI:
2009-2010 yıllarında Antakya, Mersin, Düzce, Aydın, Kayseri, Elazığ, Van, Balıkesir, Trabzon, Samsun, Manisa, İzmir ve Sivas’ta yerel üniversitelerin pediatri bölümleriyle birlikte katılımın son derecede yüksek olduğu 30 civarında seminerler düzenlenmiştir.
YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA YAPILAN TOPLANTILARA KATILIM
– 2009- 2010 yılında Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş UNEPSA yönetim kurulu üyesi olarak tüm yönetim kurulu toplantılarına aktif olarak katılmıştır.
– Moskova’da gerçekleştirilen “2009 Europaediatrics” kongresine yönetim kurulu üyelerimiz katılmıştır.
– 3-6 Aralık 2009’da “Excellence in Pediatrics” kongresine Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş ve Prof. Dr. Emin Ünüvar katılmışlardır.
– 13-16 Nisan 2010 tarihinde Makedonya’da yapılan “1th Balkan Conference of Pediatric Association” sempozyumuna yönetim kurulu üyelerimiz katılmışlardır.
– 4-9 Ağustos 2010 tarihinde Afrika’da yapılan “The 26th International Pediatric Association – Congress of Pediatrics 2010 (IPA)” kongresine Prof. Dr. Haluk Çokuğraş ve Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş katılmışlardır.
– 2-4 Aralık 2010 tarihinde Londra’da yapılan “Excellence in Pediatrics” kongresi sırasında yapılan EPA/UNEPSA genel kurul toplantısına yönetim kurulumuz ve şube başkanlarımız katılmışlardır.
– Aralık 2010’da Brüksel’de yapılan EAP-EBP toplantısına Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş ve Doç. Dr. Müjgan Alikaşifoğlu derneğimizi temsilen katılmışlardır.
– Prof. Dr. Tülay Erkan ve Prof. Dr. Ayşe Güler Eroğlu, Prof. Dr. Hilmi Apak 2009 ve 2010 yıllarında TÜBİTAK’ın “Ulusal Akademik Yayıncılık” toplantılarına Türk Pediatri Arşivi Dergimizi temsilen katılmışlardır.
TTB-UDEK toplantılarına yine Prof. Dr. Tülay Erkan ve Prof. Dr. Özgür Kasapçopur katılmıştır.
DESTEKLENEN PROJELER
Derneğimiz 2009-2010 yılları arasında 10 adet bilimsel çalışmaya maddi destek sağlamıştır.
Bu çalışmalardan Doç. Dr. Müjgan Alikaşifoğlu ve arkadaşları tarafından yürütülen araştırma “Dünya Sağlık Örgütü” ile birlikte yapılan geniş kapsamlı bir çalışmadır.
Son iki yıldır kurumumuzca finansal olarak desteklenen çalışmaların dökümü Ek-1’de görülmektedir. Türk Pediatri Kurumu son iki yılda 10 araştırma, epidemiyolojik çalışma ve asistan tezine destek vermiştir.
Kurumumuz tarafından İ.Ü. CTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine 1 ana monitör ve 5 hasta başı monitör (70.000 TL), Çocuk Kardiyoloji Servisi’ne dijital stetoskop, Adolesan Polikliniği’ne birer adet dijital yetişkin ve bebek tartısı, Nefroloji servisine pil ve şarj aleti alınmıştır.
Yine 2009 ve 2010 yıllarında İ.Ü CTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Bilim Dalı’nın “Vermont-Oxford Network’e katılımlarının devamı için gereken maddi destek yinelenmiştir (2.000 $).
Adolesan çalışması için HBSC 2009 aidatı (915 Euro) ödenmiştir.
13-14 Ekim 2010 tarihinde Adolesan Derneği tarafından gerçekleştirilen sempozyum derneğimiz tarafından desteklenmiştir (14.896 TL).
Bazı asistanların, hemşirelerin ve öğretim üyelerinin yurtiçi ve yurtdışı kongrelerine katılabilmeleri için maddi destek sağlanmıştır.
13-16 Ekim 2010 tarihinde gerçekleştirilen “1. Ulusal Sosyal Pediatri Kongresi”ne 10.000 TL’lik katkıda bulunulmuştur.
Kurumun bilimsel dergisi “Türk Pediatri Arşivi” biri kongre özel sayısı olmak üzere yılda 5 kez düzenli olarak çıkmaktadır. Dergimiz 2006 yılından beri Türk Tıp Dizini’ndedir.
Uluslararası dizinlerde ise Gale/Cengage learning, Excerpta Medica/Embase, Ebsco Database, Index Copernicus ve Doaj’a kabul edilmiştir. 2009 Ocak ayından itibaren SCIE kapsamındadır. Uluslararası dizinlere girebilmek için çalışmalarımız devam etmektedir.