Türk Pediatri Kurumu Araştırma Projelerini Destekleme Programı Yönergesi
28-01-2024
TÜRK PEDİATRİ KURUMU ARAŞTIRMA PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI YÖNERGESİ
Amaç: Ulusal ve uluslararası çocuk sağlığının iyileştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak üzere Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile ilgili öncelikli konularda multidisipliner bilimsel araştırmaların planlanması ve gerçekleştirilmesine Türk Pediatri Kurumu adına katkıda bulunmak amacı ile bu yönerge hazırlanmıştır.
Tanım:
Türk Pediatri Kurumu(TPK), Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında yürütülecek veya yürütülmekte olan bilimsel araştırma projelerini ve çalışmalarını koşulsuz destekler. Bu program sadece araştırma için gerekli tüketilebilir malzeme desteğini kapsar. Demirbaş alımlarına ilişkin giderler bu program dışında bırakılmıştır. Çalışmanın ana kısmını oluşturmamak kaydıyla bazı testler Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)üzerinden hastanelerden satın alınabilir. Proje bağlamında ücretli kişi çalıştırılamaz.
Programdan yararlanabileceklerin nitelikleri:
1. Türk Pediatri Kurumu asil üyesi olmak, üyelik koşullarını yerine getirmiş olmak 2. Desteğe aday olanların başvuru formu ve eklerini eksiksiz doldurmaları ve istekte bulunacakları tüketilebilir malzemelerin proforma faturalarını sağlamaları zorunludur 3. Halen TPK destekli tamamlanmamış projesi bulunan üyeler ve eski proje raporlarını göndermeyen üyeler bu destekten yararlanamaz.
Destek miktarı ve sayısı:
TPK Yönetim Kurulu her yıl desteklenecek proje sayısını ve bütçesini belirler.
Proje çeşitliliği ve bütçelendirilmesi üniversite Bilimsel Araştırma Proje birimleri koşullarına koşut olarak yürütülür.
Desteğe Başvuru:
TPK tarafından yapılan duyurular ile ilan edilen başvuru tarihlerine kadar gerekli form doldurulur. Yaş sınırı yoktur. Ancak yönetim kurulu uygun görürse her yıl bu program için belirlediği bütçenin yarısını 45 yaş ve altı araştırıcılar için ayırır. İstenilen belgeler ile en az 3 teklifi kapsayacak şekilde proforma faturaları eklenerek TPK Yönetim Kurulu Sekreterliğine başvurulur. Formlar TPK web sayfasından sağlanabilir. Uzmanlık tezlerinin öncelikle üniversite Bilimsel Araştırma Projesi birimlerine yapılması istenir.
Yılda dört kez (Mart, Haziran, Eylül, Aralık) araştırma destek fonunca desteklenmek üzere üyelere araştırma çağrısı yapılır. Başvuran tüm araştırmalar etik kurul onayı almış olmalıdır.
Değerlendirme:
TPK Yönetim Kurulu başvuru tarihinin bitiminden itibaren ilk bir ay içerisinde toplanarak başvuruları değerlendirir. Uygun bulunan projeler değerlendirmek üzere en azından iki hakem/danışman görüşüne sunulur. Raporlar doğrultusunda gerekirse araştırmacıdan belgeleri yeniden düzenlemesi veya ek belge sağlaması istenebilir. Değerlendirme sonuçları en geç 9 ay içerisinde başvuru sahiplerine bildirilir. Seçilen projeler TPK web sayfasında açıklanır.
Aşağıdaki özellikleri taşıyan araştırmalara öncelik verilir;
1- Konunun çalışma gruplarının bildirdiği konularla örtüşmesi
2- Çok merkezli olması
3- Multidisipliner olması
4- Ülkemizde gereksinim duyulan epidemiyolojik verilere yönelik olması.
5- Çocuk sağlığını ve bağışıklamayı özendiren çalışmalar
Desteğin verilmesi:
Araştırma projesi desteğinin kabul edilmesinin ardından istenilen tüketilebilir malzemeler TPK tarafından satın alınır. Malzemeler araştırıcı tarafından elden teslim alınır ve fatura imzalanır. Ödeme TPK Saymanlığınca imzalı fatura karşılığında gerçekleştirilir.
Proje Süresi: 24 (Yirmi dört) aydan uzun olamaz.
Desteğin izlenmesi:
Araştırıcılar altı ayda bir istenilen formata uygun şekilde bir gelişme raporu hazırlamakla yükümlüdürler. Bu raporlar TPK araştırmalardan sorumlu yönetim kurulu üyesi tarafından incelenir, TPK Yönetim Kurulu tarafından onaylanır. Gerek görüldüğünde Yönetim Kurulu’nun bir üyesi araştırma yerini ziyaret ederek projenin gidişini denetleme hakkına sahiptir.
Sonuçlandırma:
Proje, proje bitirme raporunun TPK Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmesi ile sonlandırılmış olur. Araştırma sonuçlarının her türlü sözlü veya yazılı sunumunda TPK desteğinin adı ve numarası ile belirtilmesi gereklidir. Araştırıcıların çalışmalarını Turkish Archives of Pediatrics’te yayınlanmaları sevindiricidir. TPK desteği ile gerçekleştirilen araştırmaların uluslararası indekslerde yer alan dergilerde yayınlanması beklenir. Bu beklentiyi gerçekleştiremeyen araştırmacıların katıldığı projelere 3 yıl süre ile destek verilmez.
Destek Kapsamına Girenler: 1- Kimyasal malzemeler 2- İmmünolojik, moleküler, biyokimyasal analiz kitleri. 3- Moleküler çalışmalar için reaktif, prob. Primer vb. malzemeler 4- Bir defa kullanıma özgü plastik, cam laboratuvar gereçleri(tüp, pipet, kolon vb) 5- Bilgisayar programları (orijinal veya yazılımı Türkiye’de gerçekleşmiş) 6- Klinik araştırmalarda kullanılabilecek ilaç ve diğer tüketilebilir malzemeler. 7- Uygun görülürse hastanelerden ve yetkin laboratuvarlardan alınan SUT’a uygun test hizmeti.